• 0 Items - 0.00  (0.00 kn)
    • Košarica je prazna.

Moram priznati – ja volim biti organizirana!

Ne bi svi koji me poznaju to na prvi pogled zaključili. Recimo moja mama je uvijek mislila da sam neorganizirana, jer sam bazično neuredna (ili se to bar tako čini izvana). Njoj je organizacija jednaka urednosti. Meni nikada to nije bila.

Meni organizacija znači da u glavi imam pregled obaveza i da znam napraviti „trijažu“ tj. odvojiti hitno od manje hitnog, bitno od nebitnoga. 

Zato volim zapisivati!

O vrijednostima pisanja rukom po papiru možete pročitati u drugom blogu Zašto bolje pamtimo kada zapisujemo rukom. A sada o tome kako postići preglednost obaveza.

  1. Zapišite obaveze

Kada dobijem novi rokovnik prvo što napravim je u godišnji kalendar upišem stvari koje su fiksne: rođendani, obljetnice, praznici i neradni dani i sl. Tijekom godine, kako nove obaveze dolaze, sve ih upisujem čim su mi poznati datumi i tako sprječavam da se „prebukiram“.

U Art+ journalu takvu listu godišnjih obaveza možete voditi na 2 mjesta: calendar log u kojem je godina podijeljena kvartalno i future log u kojem svaki mjesec ima zasebnu rubriku. Osobno koristim oba: calendar log mi služi da na jednoj stranici imam pregled svih važnih obaveza tokom godine, a future log mi služi da detaljnije pratim mjesečne obaveze, ali još uvijek mi daje pregled nekoliko mjeseci odjednom.

  1. Zapišite svoje ciljeve

Ciljevi nisu isti kao obaveze! Ali ponekada nam silne obaveze skrenu pažnju sa ciljeva. Zato je dobro zapisati ih, kako bi se mogli s vremena na vrijeme podsjetiti na njih. 

U Art+ journalu to možete ne nekoliko mjesta, ovisno gdje vam više odgovara. Ja ciljeve volim definirati tromjesečno, pa mi dobro dođe da su tjedni planeri u zasebnim bilježnicama, jer na početku svake bilježnice napišem što su mi glavni ciljevi za ostvariti u ta tri mjeseca.

  1. Vodite tematske liste

Liste, liste, liste! To do liste, liste troškova, liste navika, liste za dućan… U svakom slučaju voditi liste je dobro, jer nam daje mogućnost da se više puta vratimo i nadodamo ili pobrišemo nešto s liste. 

Volim imati dvije liste tijekom cijele godine: financial log u kojem vodim osobne troškove i prihode te habits log u kojemu pratim navike. Na kraju godine, to mi pruža dosta važan uvid u to kako mi je godina prošla. Osim toga, na mobitelu vodim listu za dućan, i podsjetnik na sastanke.

  1. Važne stvari zapišite na više mjesta

Možda se čini naporno, ali je vrlo korisno – zapisujte obaveze na više mjesta! Ne oduzima puno vremena, a daje vam mogućnost pregleda svojih obaveza tijekom vremena.

Detaljni plan dana i tjedna prvo zapisujem u tjedni planer (weekly log). Važnije stvari upisujem i u future log (pogotovo ako su obaveze ili događaji za koje znam dosta unaprijed) i u kvartalni planer calendar log (posebno stvari koje traju neko vrijeme tipa godišnjih odmora, trajanja raznih projekata i sl.)

Za vrlo važne sastanke preporučam koristiti i podsjetnike na mobitelu, pogotovo ako ste skloni kašnjenju.

  1. Provjeravajte (i revidirajte) bilješke

Planove je važno imati, ali još važnije je ostati fleksibilan i mijenjati ih po potrebi. Ono što je zapisano na papir, nije uklesano u kamen. Slobodno pobrišite i promijenite. Važno je da provjeravate ono što ste zapisali i da redovito unosite izmjene u obavezama.

Sretno vam planiranje!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)