• 0 Items - 0.00 
    • Košarica je prazna.


U današnje vrijeme, mnogi od nas se hvataju u koštac s velikim brojem zadataka koji nam se istovremeno nameću. Sve više ljudi radi od kuće i često se osjećaju kao da rade više nego ikad prije. Stoga nije iznenađujuće što se mnogi od nas okreću multitaskingu u pokušaju da postignu što više u kraćem vremenu. Međutim, istraživanja pokazuju da je multitasking zapravo neučinkovit i štetan način rada. U ovom blogu, naučit ćete kako prestati multitaskati i postati produktivniji u svom radu.

ZAŠTO RADIMO VIŠE STVARI ISTOVREMENO?

Prvo i najvažnije, razmislite o tome zašto se okrećete multitaskingu. Je li to zato što se osjećate preplavljeni zadacima? Ili možda mislite da ćete postići više u kraćem vremenu? Bez obzira na razlog, multitasking može dovesti do toga da manje produktivno radite i izgubite fokus. Umjesto toga, razmislite o tome kako možete organizirati svoje vrijeme i prioritete kako biste postigli najbolje rezultate.

MALIM KORACIMA DO MANJE STRESA

Jedan od načina da prestanete multitaskati je da se usredotočite na jedan zadatak u jednom trenutku. Odvojite vrijeme za svaki zadatak i usredotočite se samo na njega. Na primjer, ako trebate odgovoriti na e-mailove, posvetite vrijeme samo tome. Zatim, kada završite s tom zadatkom, pređite na sljedeći. Na taj način možete dati svoju punu pažnju svakom zadatku i postići bolje rezultate. Razmislite koje zadatke treba najprije obaviti i koji će vam oduzeti najviše vremena, i sukladno tome posložite raspored.

Drugi način da prestanete multitaskati je da se oslonite na tehnologiju kako biste vam pomogli organizirati svoj radni dan. Postoje brojne aplikacije i alati koji mogu pomoći u organiziranju vašeg rasporeda, praćenju vremena i prioritetima zadataka. Na primjer, alat kao što je Trello može pomoći u organiziranju zadataka po prioritetima, dok aplikacije kao što su Focus@Will ili Noisli mogu pomoći u fokusiranju na radni zadatak.

Također je važno imati jasan raspored i plan za svoj dan. Ako znate što trebate učiniti i kada, lakše ćete se usredotočiti na zadatak koji treba obaviti. Planiranje može pomoći u održavanju produktivnosti i organizaciji vašeg vremena. Razmislite o tome da odvojite vrijeme svakog jutra kako biste napravili plan za svoj dan i tako se pripremite za radne zadatke. Preporučamo vam da se na aplikacije oslanjati za podsjetnike i globalno organiziranje, a da svoje detaljne planove za svaki dan vodite u rokovniku ili planeru. Zašto je važno voditi bilješke na papiru pročitajte u blogu Zašto bolje pamtimo kada zapisujemo rukom.

TA MALA SLATKA RIJEČ…

Konačno, naučite reći “ne”. Ako previše toga preuzmete, vjerojatno ćete se na kraju raspršiti i postati manje produktivni. Stoga je važno postavljati granice i ne prihvaćati previše zadataka odjednom. Naučite reći “ne” kada vam se nameću preveliki ili nepotrebni zadaci, kako biste ostali fokusirani i produktivni u onome što je zaista važno. Slijedeći ove savjete, možete prestati multitaskati i postići veću produktivnost u svom radu.

P. S. kako ne bi multitaskala i posvetila se drugim zadatcima koji su tražili moju posvećenost, ovaj blog napisan je u suradnji sa ChatGPT aplikacijom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)