• 0 Items - 0.00  (0.00 kn)
    • Košarica je prazna.

Suvremeni život nam je nametnuo stalnu dostupnost. Koliko god nam digitalni alati olakšavaju život, toliko su ga i opteretili. Možemo raditi uvijek i od svugdje. Ali što ako to baš i nije u našem interesu? Što ako to vodi do osjećaja životnog kaosa, preopterećenosti i na kraju pregaranja?

Svatko od nas ima drugu priču i drugi život. Ali slični uzorci se mogu prepoznati kod mnogih ljudi. Kad se ljudi neuspješno bore sa organiziranjem vlastitog života često ih opterećuje nešto od sljedećeg:

  1. Posao koji se prenosi na privatni život, nema jasnog odvajanja
  2. Osjećaj kao nemamo kontrolu nad svojim obavezama
  3. Planiranje previše obaveza, a kad ih ne stignemo obaviti osjećamo se neuspješnima

Sigurno postoje i još mnogi drugi, ali ove sam susretala često i kod sebe i kod drugih. U nastavku vam donosim svoje tips&tricks za poboljšavanje i rješavanje životnog kaosa. Veliki dio problema suvremenog života je žestoki tempo koji nam je nametnut. Nemojte se osjećati krivo ako ste trenutno u tom žrvnju, jer on je uglavnom neizbježan za sve nas. Važno je da ga prepoznamo i ograničimo na neko  određeno vrijeme, a ne da stalno živimo tako.

1. Ograničavanje vremena kada radimo

Vrlo je važno ne raditi stalno! Ima razloga zašto su se naši predci izborili za princip 8-8-8 (rad-slobodno vrijeme-san). Danas je to teško, ali moguće. Pratite i prepoznajte kada tokom dana možete obaviti najviše posla i kada ste najproduktivniji. U to vrijeme pokušajte smjestiti najvažnije zadatke. Ono što ne završite u tom vremenu prebacite za sutra. Rad izvan radnog vremena rezervirajte samo za IZVANREDNE situacije. A biti će ih, jer je to život. Ako zbog nekog projekta morate raditi noćima i vikendima, pokušajte odrediti kada to razdoblje završava. Nakon toga nemojte se osjećati krivima što ne radite dan i noć, nego se odmorite i vratite u normalno radno vrijeme.

2. Popisivanje svih obaveza i trijaža

Osjećaj da nam je život van kontrole dolazi od toga da nemamo u glavi jasnu predodžbu što nas očekuje u budućnosti. To je osjećaj kao da nas valovi nose, mi ne znamo kuda i ne znamo kada će nas sljedeći val potopiti. Rješenje (nažalost) nije kristalna kugla, već svijest o obavezama koje možemo predvidjeti. Za to je najbolji papir, odnosno „staromodni“ rokovnik. Pokušajte na dnevnoj ili dvodnevnoj bazi unositi nove obaveze u planer. One koje ste tokom dana zabilježili u mobitel, prepišite i na papir. Tako ćete brzo dobiti vizualnu mapu svojih obaveza i puno teže će vam se dogoditi preklapanje i preopterećenost. Također, morate iskreno i brutalno odrediti koje su obaveze hitne i neodgodive, koje su važne ali se mogu kroz dulji period realizirati i one koje nisu važne i mogu se odgoditi pa čak i otkazati. Kad se nađete u periodu visoke opterećenosti, odbacujte bez grižnje savjesti, obaveze koje nisu ključne.

3. Planiranje vremena za (ne)rad i odmor

Važno je popisati svoje obaveze, ali mnogi od nas su skloni u svaku ne rezerviranu vremensku rupu dodati još neku obavezu. Jer raditi se mora – stalno. Mnogi ne mogu biti mirni ni kad odmaraju. Ali odmor i dokolica su iznimno važni za oporavak i skupljanje kreativne energije. Dozvolite si da budete neaktivni, da se zaista odmorite i tjelesno i mentalno. Ako vam je teško naći vremena, pokušajte ga ubilježiti kao aktivnost i planirati unaprijed. Moja osobna misija za sljedeću godinu je minimalno tjedan dana biti nedostupna na mobitel i e-mail kako bi se u potpunosti mogla odmoriti.

Približavanje kraju godine obično znači da gledamo unatrag i pokušavamo napraviti nove planove. Ako do sada niste koristili planere, vrijeme je da pokušate. ART+ ponudu pogledajte u našem webshopu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)