• 0 Items - 0.00 
    • Košarica je prazna.

Početkom godine ART+ je započeo suradnju s dva divna Hrvatska muzeja na razvoju njihovih novih muzejskih suvenira. Umjetnička galerija u Dubrovniku (MOMAD) i Muzej Apoksiomena koji je dio Lošinjskih muzeja prepoznali su ART+ proizvode i poklonili nam povjerenje da izradimo limitirane edicije bilježnica i omota ekskluzivno za njih.

A sada mala digresija: muzeji i muzejski suveniri su moja velika pasija. Sa kolegicom Irenom Jukić Pranjić napisala sam knjigu Avantura u muzejima koji je prvi vodič za djecu kroz hrvatske muzeje. Knjiga je rasprodana u dva izdanja. Prije toga (davne) 2011 napravila sam prve radne listiće za Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu Sistemsko i spontano u Zbirci Richter (koji se još mogu kupiti u dućanu MSU), a nakon toga i interaktivni CD također za MSU. Neko vrijeme sam i imala mobilnu aplikaciju CroMuseums koja je bila prvi (i zasada jedini) vodič kroz hrvatske muzeje za posjetitelje. OK, sad vam je jasno da volim muzeje i volim raditi edukativne materijale za muzeje!

Tako je i ova suradnja bila meni bliska i s velikim entuzijazmom sam se primila posla. Glavni zadatak je bio prenijeti jedinstvenu priču koju imaju oba, vrlo različita, muzeja.

MUZEJ APOKSIOMENA

Muzej Apoksiomena je jedinstveni muzej koji je dom samo jedne jedine skulpture – mladog atleta iz antičke Grčke koja je izronjena iz mora u blizini Lošinja. Cijeli muzej priča priču o pronalasku, restauraciji i istraživanju povijesti ove skulpture. I sama zgrada je fenomenalna interpolacija koja doprinosi nezaboravnom doživljaju. Ako ste mislili da će njihov novi suvenir biti ilustriran slikama te predivne skulpture – prevarili ste se! U razgovoru s Muzejem, saznala sam da se jedna priča posebno urezuje posjetiteljima nakon obilaska. Priča o malom poljskom mišu i njegovom gnijezdu koje je pronađeno u unutrašnjosti skulpture. Taj miš i njegovo gnijezdo istraživačima je omogućilo da saznaju gdje se skulptura nalazila i kakve su je biljke okruživale. Odlučili smo se na baršunasti omot sive boje s ilustracijom poljskog miša i žitarica koje su pronađene. Ilustracija je otisnuta u srebrnom foliotisku. U omotu se nalaze bilježnice ilustrirane maslinama i lovorom, koji su također pronađeni u unutrašnjosti Apoksiomena. Tako ovaj novi suvenir priča posebnu priču o Apoksiomenu bez da ga direktno prikazuje.

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK

Drugi suvenir izrađen je za Umjetničku galeriju u Dubrovniku. Osim svoje fenomenalne i vrijedne zbirke moderne umjetnosti, MOMAD ima i divnu zgradu. Ova zgrada nikoga ne ostavlja ravnodušnom. Sagradio ju je bogati moreplovac Božo Banac kao svoju rezidenciju, ali je kratko u njoj uživao. Od 1948. dom je Umjetničke galerije. Odlikuje je impresivna kamena arhitektura i mnogi detalji od kovanog željeza. Okružena je predivnim vrtom i divnim pogledom na Grad i otok Lokrum. Za MOMAD smo osmislili dva omota s motivima iz njihove impresivne zgrade. Omot dolazi u 4 varijante: ljubičasti ili crni baršuna s zlatnim foliotiskom s motivom lustera od kovanog željeza ili motiva kovane ograde stepeništa. Unutar omota nalaze s bilježnice na kojima su motivi lustera i ograde kombinirani s ilustracijama oleandra i lavande koji su zaštitni znakovi vrta oko muzeja.

Uvjerena sam da ovi suveniri neće proći nezamijećeno u muzejskim dućanima i da će mnogi posjetitelji odlučiti ponijeti ovu uspomenu doma. Nadam se da će sljedeće godine još više muzeja krenuti njihovim stopama i svojim posjetiteljima ponuditi vrhunske umjetničke suvenire proizvedene ručno u Hrvatskoj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)