• 0 Items - 0.00  (0.00 kn)
    • Košarica je prazna.

Kada pričam o Art+ journalu ponekad me ljudi pitaju „zar netko još zapisuje u rokovnike?“.

Posve mi je to razumljivo pitanje, jer je ponuda razno-raznih aplikacija za organizaciju vremena za pametne telefone toliko velika, da je logično upitati se kome još u 21. st treba papir.

MOBILNE APLIKACIJE ILI ROKOVNIK?

I sama imam nekoliko aplikacija koje koristim. Prvenstveno imam sve sastanke upisane u kalendaru na mobitelu, a osim toga još i koristim podsjetnik za stvari koje trebam obaviti. Ali to me nikada nije spriječilo da paralelno s tim vodim i rokovnik. Pa zašto? Zar mi zaista treba da imam tri različita mjesta za organizaciju? Zar to nije samo gubljenje vremena? 

U mom slučaju nije, a objasnit ću vam i zašto.

MJESTO ZA ORGANIZACIJU VREMENA

Rokovnik je moje prvo i glavno mjesto za organizaciju vremena! Još od škole imam osobno iskustvo da ako sama vodim bilješke i radim skripte, da puno bolje pamtim.

To potkrepljuju i istraživanja koja su više puta dokazala da naš mozak pamti drugačije ako pišemo po papiru u odnosu na tipkanje. Ispada da je pisanje rukom zahtjevnije za naš mozak od tipkanja, izaziva jači senzorički podražaj.

ŠTO JE PISANJE?

Samo pisanje je složena kombinacija motoričkih vještina koje povezuju osjet dodira i vizualnu percepciju, a ta kombinacija pojačava proces učenja. Drugim riječima, naš mozak lakše prima nova znanja tijekom proces pisanja rukom po papiru.

Osim toga, neka istraživanja su pokazala da i čitanje rukom pisanog teksta potiče druge dijelove našeg mozga, od čitanja otisnutog teksta. Sjećanje na pročitani rukom pisani tekst je također dulje, jer naše oči i mozak drugačije obrađuju slova ispisana rukom. Jednostavno – pritiskanje tipka na tipkovnici ostavlja slabiji utisak na naš mozak i zato se kraće pamti.

S vremenom sam i ja iskusila koliko lako zaboravim obaveze ako ih samo zapišem u mobitel. Zato mi digitalne bilješke služe samo kao podsjetnik na neke važne događaje i obaveze. Ali za organizaciju vremena uvijek koristim papirnati rokovnik.

Kada sam odlučila napraviti Art+ journal instinktivno sam željela napraviti nešto što je u cjelosti ručno napravljeno – pa tako i slova. U ovom rokovniku sve je ispisano ručno, pa tek onda digitalizirano.

Smatram da su takva „nesavršena“ slove ugodnija našem mozgu, a ispada da su i korisnija za naše pamćenje.

Tako da – ako kao i ja ste ljubitelji papirnatih rokovnika, isprobajte Art+ journal.

A ako niste, a želite biti bolje organizirani – isprobajte Art+ journal. ?

JEDAN KOMENTAR

  1. […] vrijednostima pisanja rukom po papiru možete pročitati u drugom blogu Zašto bolje pamtimo kada zapisujemo rukom. A sada o tome kako postići preglednost […]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)